Cauzele durerilor în piept

Cauzele durerilor în piept

Bolile pot avea mai multe cauze: genetice, modul de viaţă,

alimentaţia, igiena. Vă sfătuim să vă îngrijiţi corpul ca pe un

dar şi ca pe un templu dăruit nouă de către Dumnezeu.

– Alexandru Cristian- MOTTO

Simptome

1. Durere toracică

 Cauze generale ale durerilor în piept.

anigna pectorala1. Cauză cardiovasculară ( probleme ale inimii şi ale vaselor inimii).

– angină pectorală
– infarct miocardic acut
– disecţie de aortă toracică
– pericardită
– miocardită
– disecţie de aortă toracică

A) Durerea în piept, care poate apărea în timpul unei activităţi fizice (mers, ridicat, urcat scări, cărat greutăţi) cu durată mică – de câteve minute şi care dispare imediat sau în câteva clipe de la încetarea activităţii fizice, de menţionat că această durere nu este influenţată de mişcările corpului sau de respiraţie.
Durerea se poate manifesta ca o apăsare, o greutate pe piept sau o senzaţie de strângere la nivelul gâtului, în acelaşi timp durerea se poate duce în spate sau pe mâna stângă, aceasta poate fi determinată de o angină pectorală

B) În cazul în care durerea descrisă mai sus este mai puternică, ca o lovitură de pumnal, ca o arsură, ca o strângere la nivelul pieptului, o apăsare şi care apare în condiţiile unui efort fizic mare, în condiţiile unei emoţii mare (supărare, enervare), când nu facem o activitate fizică, cu o durată de 20 de minute poate fi determinată de infarct miocardic acut. Poate fi însoţită de lipsă de aer, transpiraţii, leşin. De asemenea, infarctul poate apărea în momentul unei dureri în capul pieptului, însoţită de greaţă, vărsături, deranjamente stomacale.

C) Durerea în piept, ascuţită – permanentă sau nu – influenţată de mişcările corpului nostru, de respiraţie (tragerea aerului în piept), de înghiţirea alimentelor şi care se linişteşte la poziţia corpului în faţă, ghemuit, poate fi determinată de o pericardită.
D) Durerea în piept ce urmează unei răceli recente însoţită de febră, de oboseală, de senzaţia de lipsă de aer, poate fi determinată de o miocardită.
E) Durerea în piept instalată brusc, sfâşietoare, care se duce în spate şi către picioare, însoţită de leşin sau de senzaţia de picioare reci, care apare mai frecvent la oameni în vârstă ( peste 55 de ani cu tensiune mare) poate fi determinată de o disecţie de aortă toracică.

Poţi preveni bolile cardiovasculare: o viaţă sănătoasă, odihnă, fără cafea, energizante sau ţigări şi fără prea multe grăsimi animale.

2. Cauze pulmonare ( plămâni)afectiuni pulmonare
o Pneumonie
o Pleurezie
o Pneumotorax
o Embolie pulmonară
o Tuberculoză pulmonară
o Cancer pulmonar
A) Durerea toracică ( în spate) însoţită de febră, frison, tuse cu expectoraţie sau spută, lispă de aer şi oboseală poate apărea în cazul pneumoniei.
B) Durerea toracică ( în spate) care însoţeşte o pneumonie sau o răceală, care se agravează la tragerea aerului în piept şi la tuse, poate fi cauzată de pleurezie (apă la plămâni).
C) Durerea toracică ( în spate) urmată după o tuse prelungită, în special la fumători, însoţit de lipsa acută de aer ( sufocare) poate apărea în pneumotorax ( aer în plămâni-pleură).
D) Durerea toracică (în spate) însoţită de lipsă de aer (sufocare), hemoptizie (scuiparea sângelui-eliminarea de sânge din tractul respirator), bătăi acclerate ale inimii (apare mai frecvent la o persoană care a suferit recent o fractură), o operaţie ce a necesitat o convalescenţă prelungită (imobilizare la pat), pacienţi în vârstă, paralizaţi, poate determina embolia pulmonară. ( cheag de sânge în vasele pulmonare).
E) Durerea toracică însoţită de tuse seacă sau productivă prelungită mai mult de trei săptămâni, însoţită de febră (temperatură de aproximativ 37,5 grade către lăsarea serii), asociată cu o scădere în greutate (fără modificări ale regimului alimentar) şi uneori de hemoptizie (scuiparea sângelui-eliminarea de sânge din tractul respirator) poate fi determinată de o tuberculoză pulmonară.
F) Durere toracică care survine la o persoană vârstnică (peste 50 de ani), fumător îndelungat sau care a lucrat în mediu toxic, asociată cu tuse prelungită seacă sau productivă, scădere în greutate fără intenţie, paloare, oboseală (lipsă de putere) poate fi determinată de cancerul pulmonar. În stadiul avansat al bolii apar sângeri pe gură şi pe nas.
reflux gastro esofagian3. Cauzele gastro-intestinale

o boală de reflux gastro-esofagian
o gastrită
o ulcer peptic/gastric
o boli tractului biliar
o pancreatită sau cancer de pancreas
o cancer gastro-esofagian
o ruptură de esofag

A) Durerea în capul pieptului, descrisă ca o senzaţie de arsură repetată, care se mai poate manifesta şi printr-o senzaţie de strângere de gât, şi care se accentuează în poziţia culcat pe spate, când vă odihniţi sau când staţi aplecat pentru a vă lega şiretele la pantofi, este influenţată de alimentaţie acidă – băuturi gazoase, condimentate, lămâi, portocale, mandarine, grepfruit, arsuri şi prăjeli. Durerea este ameliorată la consumul de lapte sau antiacide. Această este poate fi determinată de o boală de reflux gastro-esofagian sau esofagita de reflux.
B) Durerea în capul pieptului (epigastru) la un pacient care poate fi fumător sau consumator de alcool în exces şi care prezintă o repetare primăvara şi toamna, agravă de alimentaţie acidă-băuturi gazoase, condimentate, lămâi, portocale, mandarine, grepfruit, arsuri şi prăjeli şi de medicamente antiinflamatoare (Nurofen, Aspirină, Diclofenac, Ketonal). Durerea poate fi ameliorată de alimente anti-acide şi alcaline: lapte, brânză, supe. Această durerea poate fi determinată de o gastrită.
C) Durere în capul pieptului, cu aceleaşi caracteristici ca şi gastrita, poate fi determinată de un ulcer gastric/peptic. Durerea în ulcer este mai puternică decât în gastrită. Cele două afecţiuni pot diferenţiate în urma unui consult gastroenterologic, urmat de o endoscopie digestiv superioară şi examen radiologic cu tranzit baritat.
C) Disconfortul în capului pieptului (epigastru) sau în dreapta sus a abdomenului ce apare după masă, după consumul anumitor alimente (ou, brânză, lapte, şuncă) însoţite de gust amar, greaţă, vărsături, dureri de cap pot fi determinate de tulburări ale colecistului (fierea).
D) Durerea în capul pieptului ( epigastru), care se duce în spate (în bară), apărută la pacienţi cu probleme cu fierea sau consumatori aprigi de alcool însoţite de vărsături şi tulburări ale tranzitului ( diaree), şi de durere la apăsarea abdomenului superior, poate fi determinată de o pancreatită.
Durerea de intensitate mare în capul pieptului, scăderea nevoită în greutate, paloarea şi coloare în galben a pielii, poate apărea în cancerul pancreatic.
E) Durerea în capul pieptului acompaniată de lipsa poftei de mâncare (scăderea apetitului pentru carne şi alimentele solide), scăderea în greutate nevoită, paloarea şi oboseala accentuată-lipsa de putere poate fi determinată de un cancer gastro-esofagian.
F) Durere în capul pieptului severă, bruscă, după episoade repetate de vărsături, traumatisme toracice sau în urma unei endoscopii poate fi determinată de o ruptură de esofag. Această patologie este rar întâlnităfemeie dansand

4. Dureri toracice de cauze musculo-scheletice şi neurologice.

o Traumatism toracic
o Costocondrită
o Zona zoster
o Nevralgii

A) Durere toracică persistentă care durează câteva zile sau mai mult, care poate fi în punct fix sau difuză, care este agravată de mişcările corpului sau de respiraţie este cel mai frecvent determinată de afecţiuni ale peretului toracic (suprasolicitarea muşchilor, a coastelor şi a cartilajelor – costocondrită).
B) Durerea toracică ascuţită, arsură, localizată la nivelul unei părţi a toracelui care urmează traiectoria unei coaste şi care precede cu câteva zile o erupţie cutanată (bube pe piele) este determinată de Zona Zoster.
C) Durere toracică ascuţită, arsură, localizată la nivelul unei părţi a toracelui care urmează traiectoria unei coaste şi care nu este însoţită de o erupţie cutanată poate fi determinată de o nevralgie.
D) Durerea toracică accentuată de mişcările corpului sau de respiraţie, poate fi determinată de un traumatism toracic. ( căzături, loviri, accidente).