Alexandru cel Mare, faimosul războinic grec, spune Katherine Schwab, profesor de istoria artei de la Universitatea Fairfield, potrivit The New York Times, a ajuns astăzi model de TickTok.
Ziarul american a stat de vorbă cu trei vedete TikTok care au tutoriale despre cum să-ți aranjezi freza ca să fii în atenția adolescenților.
Textura părului e moale, pieptănat dinspre spate în față, cu bucle căzând pe sprâncenele stufoase și bine conturate, explică specialiștii americani în styling.
Toți trei tineri au o coafură care a devenit proeminentă în generația Z. Ei au tutoriale despre stilul care domnește generația tânără. Adolescentul Harrell povestește cum, datorită părului, și-a sporit audiența.
Freza ciufulită și părul dat cu fixativ
Nu este surprinzător faptul că aspectul, care este adesea numit pur și simplu „păr TikTok” sau „păr de băiat TikTok”, este atât de popular. Unele dintre vedetele aplicației, inclusiv Bryce Hall, Noah Beck și Josh Richards, toți aceștia având zeci de milioane de urmăritori, au o freză ciufulită și o textură moale a părului.
Fosta modă Justin Bieber, din perioada 2009-2011, a apus. Pe măsura trecerii timpului, bretonul Bieber-style s-a scurtat, iar distanța dintre păr și sprâncene s-a mărit, făcând posibilă vederea frunții.
Moda nu este nouă, spun experții. Acest tip specific de coafură a apărut de multe ori în istorie, apărând la fiecare câteva sute de ani, ca o pasăre Phoenix, comentează jurnalista Danyz Issawi.
În multe dimineți, iubita lui Darrell Jones îl ajută să-și onduleze părul. Îi stropește părul cu agent de protecție împotriva căldurii. Trece ondulatorul peste părți mici, fixându-le pe cap. Scurt timp pare o vedetă a anilor ’30. După răcirea buclelor, Mr Jones, în vârstă de 21 de ani, dă cu degetele prin păr și apoi aranjează zulufii ciufuliți cu fixativul.
La fel ca moda antică
Potrivit lui Katherine Schwab, profesor de istoria artei și cultură vizuală de la departamentul de arte vizuale și spectacol de la Universitatea Fairfield, grecii și romanii antici purtau o coafură aproape identică. Însuși modul de pieptănare din spate spre față este la fel. Treptele sunt vizibile.
„Cel mai faimos lider al antichității, Alexandru cel Mare, avea părul foarte des, ciufulit și cu buclele peste frunte”, a spus K Schwab, care a fost curatoare a unei expoziții din 2015 intitulată „Părul în lumea clasică”. Ea a mai spus că tinerii de astăzi au un interes sporit pentru cum arată părul lor, la fel ca bărbații din antichitate, așa cum se relatează în scrierile antice.
Nu doar cei bogați și puternici pot crea azi portrete memorabile
Marice Rose, curatoarea expoziției doamnei Schwab și profesor asociat de istoria artei și cultură vizuală la Universitatea Fairfield, a fost de părere că actualul stil de freză TikTok are influență romană. Însuși împăratul Augustus, care și-a modelat aspectul capilar după Alexandru cel Mare, a fost un model pentru viitorii împărați care sperau să fie asemuiți eroilor legendari.
„Există o mulțime de studii istorice, sociologice și antropologice care arată că stilul și aranjamentul părului au fost – și continuă să fie – mijloace de transmitere a unor mesaje despre identitatea individuală și socială a unei persoane de-a lungul istoriei, în întreaga lume,” a scris doamna Rose într-un e-mail către redacția publicației americane. „Nu cred că TikTokerii au aceleași obiective de propagandă ca ale împăraților romani!” a clarificat ea. Dar „cultura noastră a devenit, de asemenea, extrem de orientată vizual. Oricine deține un smartphone. Nu doar cei bogați și puternici pot crea portrete.”
Grecii și romanii antici încercau să transmită un sentiment de putere prin buclele lor periate înainte de aparițiile publice. Rose mărturisește că aproape la fel ca acum, împărații foloseau tije metalice încălzite, ulei de măsline, grăsime animală și chiar unt. În 2021, cosmetica e altfel, a mai precizat curatoarea.
Tinerii TickTok vor să pară rebeli
Rachael Gibson susține că stilul face omul. Tinerii vor să pară rebeli. În secolul al XVIII-lea a existat moda „Bedford Crop”, cu păr mai scurt, ciufulit, care a apărut ca urmare a lipsei de făină și ca protest față de taxele mari la pudra de perucă. Mai exista și „Brutus”, un stil mai lung care s-a inspirat de la grecii antici – și a fost un favorit al adepților socialistei Brummell.
Au mai fost și bărbații Regency, în acea epocă. Stilul “Bufnița speriată” era în trend. Părul era neclăit și prins cu ceară de păr.
Coafurile sunt concepute azi pentru a fi romantice și poetice, având un scop invers timpurilor vechilor greci și romani. Există o constantă. Atât cei din antichitate, cât și cei din prezent vor să fie remarcați.
Asemenea crestei de păun, tinerii se înfoaie pentru a arăta un spirit vindicativ față de generațiile anterioare, mai spun specialiștii în artă vizuală.
„Mi s-a spus că arăt ca o oaie electrocutată”, a mărturisit una dintre vedetele TikTok. Popularitatea stilului e tot mai mare.
Cine a fost Alexandru cel Mare? A ajuns model de TickTok
Alexandru cel Mare a fost unul dintre cei mai mari războinici ai umanității. În doar 13 ani de domnie, a reușit să creeze din Macedonia un imperiu de râvnit. La vârsta de 20 de ani, Alexandru a devenit rege al Macedoniei, când un rival politic i-a asasinat tatăl. Alexandru și-a început domnia supunând rivalii din regiunile grecești și macedoniene. La un consiliu al Ligii din Corint, a fost ales comandant al trupelor militare de invadare a Asiei. Regele Alexandru și-a început invazia Orientului Mijlociu în 334 î.e.n. Și-a petrecut cea mai mare parte a domniei sale într-o campanie militară prin nord-estul Africii și sud-vestul Asiei.
citește și: NEW YORK TIMES: România are cea mai mare rată de deces de COVID-19 din lume. Clerul este vinovat
Alexandru a construit multe orașe noi în țările pe care le-a cucerit, inclusiv Alexandria din Egipt. El a continuat să cucerească pământurile Imperiului Persan, înființând mai multe orașe, dându-le numele lui. A ajuns pe malul râului Gange (Ganges) din India. În acest moment, armata sa a refuzat să continue mai departe în India, epuizată și descurajată de ploile abundente.
Unul dintre cei mai frumoși bărbați ai antichității, Hephaestion, i-a fost foarte apropiat. Doar lui Hephaestion i s-a permis să cunoască secretele corespondenței lui Alexandru. Când Hephaestion a murit în Ecbatana, Alexandru a suferit o cădere psihică totală. A refuzat să mănânce sau să bea zile întregi. Aceste indicii i-au făcut pe istorici să creadă că Hephaestion a fost într-adevăr iubitul lui Alexandru. Alexandru avea 32 de ani când a murit în 323 î.e.n. În timpul domniei sale de 13 ani ca rege al Macedoniei, Alexandru a creat unul dintre cele mai mari imperii ale lumii antice, întinzându-se din Grecia până în nord-vestul Indiei.
Acest material publicistic este proprietatea HappyMed.tv și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol