Una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii este dovleacul. Originară din America Latina, a fost adusă încă din Evul Mediu în Europa. Cu un conținut mare de vitamina A, este recomandată pentru menținerea tonusului pielii. Studiile desfășurate au arătat că alimentele bogate în vitamina A au ajutat corpul omenesc la protejarea împotriva cancerului pulmonar. Mai este recomandată și celor care luptă cu greutatea corporală și cu reducerea colesterolui.
O altă legumă foarte săracă în calorii, bogată în vitamina C, este conopida. De origine, se pare, din Cipru, redescoperită în timp în zona Asiei, a fost adusă în Europa. Cu un conținut mare de de fitochimicale anticanceroase, de vitamina B și vitamina K, minerale, este recomandată pentru creșterea imunității și prevenirea infecțiilor.
Sursă bună de vitamina K și bogată în compuși antioxidanți, varza, promovează un tranzit intestinal sănătos, întărește sistemul imunitar, conține puține calorii, iar acidul lactic din conținutul ei este cunoscut pentru efectul pozitiv asupra musculaturii. Sucul de varză, din cauza proprietătilor sale alcaline, este recomandat și pentru tratarea ulcerului. În schimb, varza roşie poate reduce riscul unor boli ca Alzheimer și previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge.
Pe lângă faptul că pătrunjelul conţine de patru ori mai multă vitamina C decât portocala, în compoziţia sa se mai regăsesc proteine (20%), flavonoide (intreţin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K. Substanţele componente: miristicin, limonen, eugenol inhibă formarea tumorilor la nivelul plamanilor. Acestea acţionează asemănător antioxidanţilor care neutralizează anumite tipuri de substanţe cancerigene (ca benzopirenul, emanat de fumul de ţigară, fumul cărbunilor pentru grătar). Dacă preparaţi o carne pe grătar este ideal sosul libanez din frunze de pătrunjel, cu ceapă, o lingură de miere şi o jumătate de lămâie stoarsă. Pătrunjelul mai este recomandat şi pentru steatoza hepatică.
În medicina chineză se spune că nu exista aliment mai eficient pentru întinerirea corpului şi a minţii ca frunzele de ţelină. Ele dau vioiciune, calmează „focul interior” care storc de vlagă organismul, dau vigoare trupului şi, nu în ultimul rând, retrezesc virilitatea şi erotismul. Aceeasi parere o aveau si medicii greci si romani, care puneau frunze proaspete de telina in vin, pentru marirea puterii fizice si a capacitatii de procreare.
Acest material publicistic este proprietatea HappyMed.tv și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol