La fete pubertatea precoce apare aproximativ la vârsta de 6-8 ani şi se manifestă prin mărirea sânilor şi apariţia părului pubian şi axilar. La un consult ginecologic se remarcă creşterea clitorisului. La băieţi, înainte de 9 ani, la început cresc testiculele, mai târziu penisul şi apare pilozitatea pubiana şi axilară. La ambele sexe se poate constata modificarea mirosului de transpiraţie, care devine asemănător celui specific adultului şi, de multe ori, apariţia acneei.
Pentru că hormonii sexuali, testosteronul la băieţi şi estrogenul la fete, modelează activitatea psihică a tânărului, devine interesat de erotism, are atractie si nevoi sexuale, la copiii cu pubertate precoce se constată creşterea interesului în această direcţie. Astfel, pubertatea precoce este insoţită de sexualitate precoce, fenomen adesea bulversant şi traumatizant pentru viaţa psihică a copilului. Bine gestionată situaţia de către părinţi, discutată cu tact, în mediul familial sau şcolar, îi va fi bine adolescentului. Dacă pornirile primare i se inhibă, pot apărea deraieri comportamentale.
Acest material publicistic este proprietatea HappyMed.tv și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol