Slăbește fără diete ! Încercare simplă de antrenare a creierului

Slăbește fără diete ! Încercare simplă de antrenare a creierului

S-a constatat că restricțiile alimentare impuse de anumite diete duc la finalul curei, ținute cu multe sacrificii, la o poftă și mai mare de mâncare! Alarmă. Corpul ia din nou în greutate. Ce e de făcut? Se discută în spațiul public tot mai mult despre MINDFULNESS. Ce este acesta? Încercare simplă de antrenare a creierului.

Nimic nou sub soare. „Mens sana in corpore sana,” ziceau latinii (Minte sănătoasă în corp sănătos n.a.).

Nu trăim pentru a mânca, mâncăm pentru a trăi. Și în ce condiții? Mulți au uitat că masa este un ritual. Cele mai mari greșeli sunt: mâncatul la computer (așa numitul desk-lunch), înfulecatul pe fugă, în mașină, pe stradă, într-un supermarket etc.

Pentru a înțelege ce înseamnă controlul minții, avem un exemplu simplu: ne uităm la un film cu o pungă mare de pop-corn. La finalul acestuia, ne întrebăm cum am putut mânca atât de mult? Simplu. Creierul era concentrat pe conflictul dintre personaje și deloc pe mâncare.

citește și: Noile studii demonstrează că Omicron are mai puține șanse să afecteze plămânii

Mâncăm sau ne hrănim? vechile obiceiuri vs obiceiurile progresiste

alternativa de antrenare a mintii

Ce ar fi de făcut? Există exerciții simple, luate din cărțile vechi. Mănâncă sănătos sau mănâncă cu minte?!

  1. Inspiră și expiră adânc înainte de masă! De cel puțin cinci ori. Gândește-te jumătate de minut dacă întradevăr ți-e foame. Care sunt semnalele organismului tău? Te roade stomacul? Intestinele scot sunete? Mediul este adecvat? Ești plictisit sau nervos? Stresat sau fără chef? Se știe că nervii irită stomacul!
  2. Priviți îndelung mâncarea! Sesizați nuanțele, culorile și mirosul. Apoi, gândiți-vă de unde vine. Cine a pregătit-o? Ce origine arr? Cum a fost făcută? În ce condiții?
  3. Savureaz-o! Micul marele șiretlic e să stârnești poftele. Mirosul îmbie. Fă-ți un film scurt în memorie despre această mâncare. Cu ce se asociază? Ar putea produsele din farfurie să fie personaje?
  4. Pune-te pe mâncat! Singur sau alături de alții. Nu înfuleca. Închide televizorul. Lasă whatsapp-ul deoparte. Chiar și facebook-ul. Părinții de condiție interzic copiilor să țină telefonul alături în timp ce mănâncă. Nici nu e politicos față de comeseni.
  5.  Fii atent la mestecat! O gură de mâncare se mestecă de 25 de ori. Da, de 25 de ori. Nu înghiți prea repede. După primele două guri, așează cuțitul și furculița. Respiră adânc. Gândește-te că jumătate dintre copiii planetei suferă de foame. E un mic trick & track. Continuă. Nu te lăsa antrenat de viteza celorlalți. Dușmanul bunei digestii e graba. Savurează. Mâncarea trebuie să-ți tihnească. Când mesteci bine alimentele, corpul tău va procesa mai eficient și va obține mai multă valoare nutritivă din aceasta. Singură mintea, pusă la treabă, după un antrenament riguros, va ordona corpului să spună stop. Dar trebuie ca neuronii să fie conectați, nu distrați. Nu uita! Mestecatul temeinic ajută, de asemenea, papilele gustative, îmbunătățește sănătatea dentară și scutește burtica de disconfortul indigestiei.

     Pauzele dese, cheia marilor succese

6. Fă o pauză! Gândește-te iar cât de foame îți e. Nu cumva ești deja sătul? Caută să fii fericit. Să nu te gândești la altceva. Trage ușor de timp. O șmecherie ieftină. Mintea dă semnalul de sațietate în cel mult douăzeci de minute. Fii apărătorul corpului tău, nu vrăjmașul său.

7. Reia masa! Cu finețe. Ca un senior, nu ca o slugă. Ia tacticos furculița, lingura și cuțitul. E o chestiune de maniere. Ia o gură și contemplă la fericirea vânătorului care mănâncă vânatul. Poate îți aduci aminte de “Moartea căprioarei.” “Tată, avem carne!” Finalul e epic, dar și îndestulător. Lasă tacâmurile jos! Un minut. Reia după ce te-ai întrebat e bună mâncarea?

8. Gândește-te la sfaturile bunicii tale: mănâncă lent și cumpătat! La aceleași ore din zi. Fii gentil cu ceilalți. Nu uita să te întrebi: mănânci de foame sau din ritual? Trimite semnale minții că ești full. Chiar dacă nu e așa.

9. Nu mânca totul din farfurie! Cea mai simplă recomandare din cartea veche a Sandei Marin și a bunicilor. Nu fi haplea! Gândește-te și la câinii din gospodărie sau la pisicile pofticioase.

10.  Fără siestă. Nu te tolăni ca șarpele la soare. El are alt sistem metabolic. O plimbare așează porțiile în cutiuțele stomacului. Mișcarea antrenează digestia.

CONTINUARE ——————–>>>

CITEȘTE ȘI: Vindecarea prin dietă şi credinţă

Încercare simplă de antrenare a creierului

Înspre final, am lăsat rolul rugăciunii. Poate că mulți nu cred în ea sau în Dumnezeu. Orice masă era începută, în tradiția poporului român, cu o rugăciune. Nu ești creștin? Nu-i nimic. Fă o scurtă meditație ca intro. Cum? Privește un minut în depărtare. Sau ascultă trilul păsărilor. Gândește-te la omul de zăpadă. Imaginează-l ca fiind posesor de ființă. La ce se gândește?

În timpul ăsta, ascultăți mintea! Cât trebuie să mănânci? Fă un calcul! Nu caloric, că te zăpăcești. Ci la dilema: trăiesc ca să mănânc sau mănânc ca să trăiesc?

Meditația sau rugăciunea te ajută să interconectezi mintea cu organele interne. Știi rolul acarului care ciocănește roțile la tren înainte de plecare? Și lui îi e foame. Încercare simplă de antrenare a creierului.

Citește: Diaspora ne aduce al CINCILEA VAL

Un pic de cercetare științifică nu strică

Un studiu al Universității Brown, efectuat pe 104 femei supraponderale, a constatat că antrenamentul minții înainte de mâncare a redus pofta de mâncare cu 40 %.

O altă analiză efectuată de oamenii de știință de la Universitatea Columbia a constatat că antrenamentul intuitiv și atent la alimentele pe care le vom consuma a dus adesea la cel puțin un beneficiu pentru sănătatea metabolică,  a inimii, cum ar fi îmbunătățirea nivelurilor de glucoză, scăderea colesterolului sau stoparea creșterii tensiunii arteriale.

Dr. Brewer observă unele comportamentele alimentare distructive: ronțăitul excesiv de chipsuri, prăjituri prea multe la desert, toate țin de obiceiuri care se întipăresc în timp în minte. Încercare simplă de antrenare a creierului.

Există, conform doctorului Brewer, citat de The New York Times, arhetipurile culinare, obiceiuri proaste, să le zicem,care îngrașă, nu hrănesc. Am învățat de mici creierul că o înghețată servită după masă dă senzația fericirii. Niciun studiu nu a relavat asocierea dintre înghețată și fericire.

Mai există o serie de studii care recomandă să nu faci shopping atunci când ți-e foame. Vei avea pofta să guști în mașină. Ești de groază. Nici pisica nu mănâncă din mers.

Ultima. Pune creierul la muncă! Gândește-te dacă alimentele pe care le vei servi sunt reconfortante din punct de vedere emoțional (bem o pălincă să ne simțim bine sau să stimulăm digestia?) versus consumul de alimente care sunt sănătoase din punct de vedere nutrițional.