Sovata. Mica Elveție din inima României

Sovata. Mica Elveție din inima României

Menţionată pentru prima oară la 13 septembrie 1578, în actul de privilegiu imperial al Principelui Cristofor Bathory, act confirmat mai târziu şi de Sigismund Bathory, “Confirmatio Assecurationis possessionis Zowatha“, Sovata este cea mai modernizată staţiune balne-oclimaterică din ţara noastră. Apele izvoarelor şi a lacurilor sărate erau folosite pentru băi, încă din vremurile premergătoare secolului al XVIII–lea. În 1872 au fost puse bazele primei băi publice din localitate, denumită “Gera”, autorizată ca şi baie terapeutică în 1876. În perioada 1875-1881 a luat naştere Lacul Ursu, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa.
sovata statiuneÎn urma efectuării unor studii complexe asupra proprietăţilor curative ale apelor noului lac, fondatorul staţiunii moderne, Sofalvi Illyes Lajos, s-a decis asupra valorificării resurselor naturale unice, Staţiunea de Sus, fiind întemeiată oficial în anul 1900. În 1902 el a cumpărat şi Băile Gera, unificând astfel cele două băi.

Pasionată de călătorii, Regina Maria, poposea în 1926 la Sovata și nota în jurnalul personal: “Primire extraordinară la Sovata, oamenii, săraci, stând cu picioarele până la glezne în noroi, ca să-mi ofere multe flori frumoase“.

regina maria la sovataRegina Maria:”Lacul și odihna pe care le-am avut la Sovata îmi fac întotdeauna bine, este o veritabilă cură”.

Tratamentele se pot efectua la baza de lângă Lacul Ursu, la baza hotelului Danubius Sovata sau la baza hotelului Aluniș. Există mai multe pachete de tratament care se pot achiziționa în stațiune.

sovata 1Afecțiuni care se pot trata la Sovata: Boli ginecologice, afecțiuni degenerative, inflamatorii, reumatismale, afecțiuni ale sistemului nervos, tulburări endocrine, boli cardiovasculare.

Tratamentele includ: băi calde, in cadă sau bazin, cu apă din lacurile din stațiune, tratamente ginecologice, Împachetări cu nămol cald, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie.

Pentru tratarea afecțiunilor reumatismale și ginecologice se asigură consultații medicale, proceduri (baie în cadă cu apă sărată, masaj, electroterapie, împachetari cu parafină, împachetări cu nămol, etc.) toate sub atenta îndrumare a medicilor specialiști. Turiștii din Sovata pot beneficia și de tratamente cu aerosoli salini prin inspirarea aerului sărat din jurul lacului Ursu sau prin inhalări în saunele artificiale din bazele de tratament.

Procedurile medicale de tratament la Sovata sunt:

Ginecologie 

  • Baie sarată
  • Irigații vaginale
  • Tampon vaginal
  • Împachetări parțiale cu nămol

Reumatologie

  • Baie sărată
  • Stanger sau baie galvanică 4 celule
  • Masaj medical
  • Împachetare cu parafină
  • Magnetodiaflux
  • Duș subacval
  • Baie de plante

Căi respiratorii și reumatologie 

  • Salină artificială sau salina Praid
  • Baie sărată
  • Electroterapie sau masaj medical

Legenda Lacului negru

lacul negruLegenda spune că o zână urmărea un flăcău de cioban, care-şi păzea turma. Îl asculta cu mare drag cum doinea din fluier. Pândid-ul câteva zile, l-a observat pupându-se pe malul pârâului Juhod cu fata păstorului de la stâna vecină. Zâna s-a mâniat tare şi i-a blestemat pe amândoi. Avea puteri magice. A transformat stâna, fata şi flăcăul în piatră. Cei care umblă pe acolo pot vedea şi astăzi oile de piatră în valea Juhod. Frumoasa zână nu-şi găsea nicium perechea. A cutreierat în lung si-n lat munţii şi codrii. Umblând de nebună, în lung şi-n lat, crengile arborilor i-au zdrenţuit îmbrăcămintea, i-au smuls voalul, iar în locurile unde au căzut bucăţi din el s-au format flori de sare, iar sub, munţi de de sare.
De supărare şi-a blestemat propria casă, care s-a scufundat printr-o mare bubuitură. În locul acesteia s-a format un lac a cărui apă este încălzită şi astăzi de vatra casei. Zâna întristată a umblat mai departe, până la vârful muntelui, unde tot plânge de atunci în timpul nopţii. Dacă tragi cu urechile poţi asculta cum suspină şi geme de întristare şi astăzi. Din ochi îi curg lacrimile care se adună jos în vale. Acest loc este numit astăzi Lacul Negru.