Un medicament anti-HIV ar putea trata virusul HPV

Un medicament anti-HIV ar putea trata virusul HPV

Cercetătorii caută soluţii pentru reducerea incidenţei Human Papilloma Virus (HPV) şi a cancerelor asociate acestuia. Se pare că un medicament pentru HIV, apărut pe piață din 2006, poate deține cheia pentru a lupta împotriva virusului şi a contracara cazurile de cancer provocate de acesta.

Un leac pentru HPV poate fi descoperit curând

Oamenii de ştiinţă britanici Ian şi Lynne Hampson, soț și soție, ambii virusologi moleculari la Universitatea din Manchester, au publicat o serie de rezultate dintr-un studiu clinic în revista „PloS One”, studiu efectuat printr-o tehnică de evaluare colegială, prin care sugerează că un leac pentru HPV poate fi descoperit curând.

Studiul a fost realizat în 2013, în Kenya, unde cancerul de col uterin este de cinci ori mai răspândit decât în Marea Britanie.

kenyaPentru cercetare, soţii Hampson au recrutat sute de pacienți de sex feminin de la clinicile de planificare familială şi Ginecologie ale Spitalului Naţional Kenyatta, fiind  testate deopotrivă pentru HIV și HPV. Douăzeci și trei de femei HIV negative, dar cu virusul HPV cu „risc ridicat” în sânge, au fost identificate și admise la proces. Acestor femei le-au apărut deja semne ale existenţei celulelor pre-canceroase în colul uterin lor.

Cele 23 de femei au fost tratate cu Lopimune, o combinație de anti-virale HIV de substanţe lopinavir și ritonavir, existente în medicamentul Kaletra, timp de două săptămâni. Medicamentul, administrat pe cale orală pentru HIV, în procesul de cercetare din Kenya, medicii l-au introdus în vaginul pacientelor, printr-un mic săculet, direct în colul uterin, de două ori pe zi.
În conformitate cu rezultatele apărute în publicaţia “PLoS One”, participanţii nu au acuzat efecte secundare majore ale medicaţiei. În puţine cazuri, unele femei au avut o ușoară greață.
În ciuda faptului că nu toate femeile din panel şi-au administrat doza corectă, rezultatele au fost de-a dreptul remarcabile. După duăsprezece săptămâni de la începerea studiului, cercetătorii au descoperit că nivelurile de infecţie cu HPV au scăzut în 19 dintre cele 23 de cazuri. La 12 dintre cele 23 de femei (52%) niciun virus nu a mai fost detectat.

protectieLa aproximativ 64% dintre femei nu s-au mai găsit în col celule pre-canceroase. Tratamentul cu Lopimune a produs o îmbunătățire a stării de sănătate a pacientelor în proporţie de 80%,în termen de trei luni.
Cercetătorii şi-au propus să treacă în faza a II-a studiilor clinice. Pentru referință, cele mai multe medicamente în Marea Britanie doar în stadiul III pot fi considerate gata pentru a fi luate în considerare pentru aprobare.

Având în vedere succesul preliminar al medicamentului, jurnaliştii britanici s-au deplasat la compania „Stateside” din Chicago, care produce medicamentul sub numele de Kaletra. Au fost curioşi să afle dacă managmentul companiei farmaceutice are planuri de a face propriile studii clinice. Li s-a răspuns că ei nu fac.
vaccin 344Ce ne putem aștepta în viitor?
În prezent, nu există niciun tratament pentru HPV. Pentru femeile cu genotipuri pre-canceroase, acest lucru este deosebit de îngrijorător. Forma actuală recomandată de tratament pentru displazia de col uterin (celule precanceroase în colul uterin) este intervenţia chirurgicală, care implică extirparea ţesuturilor anormale. Extrem de eficientă, operaţia este însoţită de o serie de riscuri: hemoragie, secreție vaginală prelungită și infecții, care pot fi problematice în țările cu venituri mici. Pentru a nu mai vorbi, în ciuda succesului chirurgical, displazia de col uterin poate reapărea.
În situaţia în care Lopimune continuă să aibă succes în lupta contra HPV, conform predicţiilor din studiile clinice, ar putea apărea un tratament sigur, eficient, non-chirurgical pentru infecţia cu HPV şi toate gradele de displazie, fiind auto-administrat pe cale vaginală va fi mult mai ieftin decât opțiunile chirurgicale.

HPV-VACCINE„Ar putea fi folosit ca tratament de prima linie înainte de o intervenție chirurgicală”, a spus Ian Hampson. „În ţările mai sărace, unde se găsesc mai mult de 85% din totalul cancerelor de col uterin, s-ar revoluţiona lupta anti HPV şi a tulpinilor cancerigene.”

Hampson a adăugat publicaţiei digitale fusion.net: „aceste țări nu își pot permite screening-ul de col uterin la nivel național sau o intervenție chirurgicală, iar din moment ce tratamentul este non-distructiv și în condiții de siguranță ar putea fi oferit în urma unui test HPV pozitiv simplu, la un preţ foarte mic.”

O serie de testări suplimentare vor fi cu siguranță necesare. În cazul în care se va dovedi că tratamentul va fi  în cele din urmă eficient, un remediu pentru HPV ar putea ajuta la salvarea a milioane de bărbați și femei în următoarele câteva decenii, care în condiţiile actuale mor de cancere provocate de tipuri cu risc ridicat de HPV.

Vaccinul autorizat in prezent este un vaccin anti-HPV tetravalent (Gardasil, Merck) aprobat de FDA in iunie 2006, dar care se administrează doar până la 24 de ani.