O serie de tulpini ale unei bacterii sunt rezistente la antibiotice

O serie de tulpini ale unei bacterii sunt rezistente la antibiotice

Rezistența la antibiotice crește. Oamenii de știință, consultați de the New York Times, sunt îngrijorați după apariția unui studiu prin care se demonstrează că cinci la sută dintre infecțiile cu Shigella sunt acum rezistente la antibioticele standard. Acest studiu ar putea fi un predictor a ceea ce va putea surveni cu alte bacterii.

Mai multe tulpini ale bacteriei care provoacă diareea, Shigella, au dobândit rezistență la cele cinci antibiotice – cel mai frecvent utilizate pentru tratarea acesteia – a dezvăluit luna trecută o alertă de sănătate lansată de Centrela pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, informează the New York Times.

Primul caz de Shigella foarte rezistent la medicamente a fost descoperit în Statele Unite în 2016; până în 2022, tulpinile reprezentau 5% din infecțiile cu Shigella.

citește și: Furnicile pot detecta cancerul prin miros

Bacteriile rezistente la medicamente au fost găsite în 29 de state. Experți de la C.D.C. au spus reporterilor ziarului american că probabil sunt și mai răspândite. Faptul că mai multe tulpini circulă liber indică faptul că rezistența la medicamente a apărut „la diferite specii de Shigella, în diferite părți ale țării, în diferite părți ale lumii”, a spus dr. Louise Francois Watkins, ofițer medical la C.D.C.

Boala gastrointestinală pe care o provoacă Shigella este neplăcută și rareori necesită tratament. În puține cazuri este fatală. Cea mai mare îngrijorare, a spus dr. Watkins, este că tulpinile de Shigella rezistente la medicamente ar putea fi un predictor a ceea ce urmează cu alte infecții bacteriene.

Ce este Shigella și cum este tratată?

Shigella (pronunțat „shi-GEH-luh”) este o bacterie stomacală care provoacă diaree dizenterică, în care mucoasa intestinelor devine inflamată și deteriorată. Semnele revelatoare ale diareei dizenterice sunt scaunele care nu numai că sunt apoase, dar au și sânge și mucus. Greața, crampele stomacale și febra apar adesea în cazul infecțiilor cu Shigella, dar vărsăturile sunt mai puțin frecvente.

Unii medici susțin că abuzurile de antibiotice a dus la creșterea rezistenței unor bacterii.