Furnicile pot detecta mirosul cancerului în urină, au descoperit oamenii de știință, potrivit The Telegraph. Oamenii de știință au aflat, după lungi sesiuni de adaptare și de antrenare a furnicilor că pot depista mai multe tipuri de cancer, prin modificarea mirosului urinei. Experții au descoperit, pentru prima dată, că furnicile au capacitatea de a detecta organismele cu tumori.
Descoperirea a fost publicată în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Cercetătorii au spus că aceste insecte ar putea fi folosite ca o modalitate eficientă de a identifica cancerele la pacienți.
Autoarea studiului, profesorul Patrizia d’Ettorre, de la Universitatea Sorbona Paris Nord din Paris, Franța, a declarat agenției de știri PA: „Furnicile pot fi folosite ca bio-detectori pentru a diferenția persoanele sănătoase de cele purtătoare de tumori.
„Sunt ușor de antrenat, învață rapid, sunt foarte eficiente și nu sunt scumpe”
Această cercetare se bazează pe un studiu anterior realizat de profesorul d’Ettorre și de colegii săi, în care au arătat că furnicile sunt capabile să „adulmece” celulele canceroase umane crescute în laborator.
Pentru studiul actual, cercetătorii au expus 70 de furnici – aparținând speciei cunoscute sub numele de Formica fusca – la mostre de urină de la șoareci cu și fără tumori.
citește și: Kurier: Campanie împotriva OMV, în România
După trei încercări, furnicile au reușit să facă diferența dintre mirosul de urină al șoarecilor sănătoși, de cel al șoarecilor purtători de tumori.
Acest lucru se datorează faptului că furnicile au un sistem olfactiv foarte sensibil, au spus cercetătorii.
Cercetătorii britanici au pus 70 de furnici să miroasă mostre de urină de șoareci, cu și fără tumori
Prof d’Ettorre a declarat pentru PA: „Furnicile au fost special antrenate pentru a asocia un anumit miros – cancerul – cu o recompensă și, după foarte puține încercări, au aflat asocierea.”
„Am fost surprinși de cât de eficiente și de fiabile sunt furnicile,” a mai spus profesorul.
Ca parte a următorilor pași, cercetătorii vor să vadă dacă furnicile pot face același lucru pentru urina umană.
citește și: Noua dietă fără ulei. 7 rețete de slăbit
Cercetări anterioare au demonstrat că și câinii pot detecta cancerul după mirosul urinei, dacă sunt antrenați pentru această capacitate.
Există și dispozitive electronice care pot detecta anumite tipuri de cancer – precum vezica urinară, sânul sau prostată – din probele de urină.
Cu toate acestea, nasul uman nu poate face diferența dintre urina unui om sănătos și unul bolnav de cancer, conchide The Telegraph.
Acest material publicistic este proprietatea HappyMed.tv și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol