Un tratament nou a vindecat o femeie de HIV

Un tratament nou a vindecat o femeie de HIV

O femeie de rasă mixtă pare a fi a treia persoană care s-a vindecat vreodată de HIV, în urma unui transplant cu sânge din cordonul ombilical, anunță The New York Times.

Cazul a fost prezentat de către cercetători la Conferința privind retrovirusurile și coronavirusurile care a avut loc la Denver, Colorado, SUA.  Oamenii de știință consideră că această metodă este mai puțin costisitoare și dă rezultate mai bune decât precedentele.

Sângele din cordonul ombilical este disponibil pe scară mai largă decât celulele stem, folosite în trecut, care i-au vindecat pe cei doi pacienți anteriori. Specialiștii consideră că donatorul nu trebuie să fie genetic foarte apropiat de pacient.

Majoritatea donatorilor din registre sunt de origine caucaziană. Potențialul de a vindeca zeci de americani care au atât HIV cât și cancer este mărită astfel, au spus oamenii de știință.

Un tratament nou a vindecat o femeie de HIV

Femeia, care avea și HIV și leucemie, a primit sânge din cordonul ombilical pentru a-și trata cancerul. A venit de la un donator parțial potrivit. Până acum donatorul de măduvă osoasă trebuia să fie de aceeași rasă și etni cu cea a pacientului. Ea a primit, de asemenea, sânge de la o rudă apropiată pentru a oferi organismului ei apărare imunitară temporară, în timp ce transplantul a fost efectuat.

Cercetătorii au prezentat câteva dintre detaliile noului caz, marți, la Conferința despre retrovirusuri și infecții oportuniste din Denver, Colorado.

Sexul feminin și rasa mixtă a noului caz marchează un pas semnificativ înainte în dezvoltarea unui remediu pentru HIV, au spus cercetătorii.

„Faptul că este de rasă mixtă și că este o femeie este foarte important din punct de vedere științific și foarte important în ceea ce privește impactul asupra comunității”, a spus dr. Steven Deeks, expert în SIDA la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în lucrare.

Noul tratament pare mai eficient și mai puțin costisitor decât transplantul de măduvă

Infecția cu HIV Se crede că progresează diferit la femei decât la bărbați, dar în timp ce femeile reprezintă mai mult de jumătate din cazurile de HIV din lume, ele reprezintă doar 11% dintre participanții la studiile de vindecare.

Medicamentele antiretrovirale puternice pot controla HIV, dar un remediu este căutat de mai mulți ani, pentru a pune capăt pandemiei veche de decenii. La nivel mondial, aproape 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV, iar aproximativ 73% dintre ei primesc tratament.

Un transplant de măduvă osoasă nu este o opțiune realistă pentru majoritatea pacienților. Astfel de transplanturi sunt extrem de invazive și riscante, așa că, în general, sunt oferite doar persoanelor cu cancer care au epuizat toate celelalte opțiuni.

citește și: Un medicament anti-HIV ar putea trata virusul HPV

Au fost cunoscute doar două cazuri de infecție cu HIV vindecate până acum prin transplant de celule stem. Denumit „Pacientul din Berlin”, Timothy Ray Brown, a rămas fără virus în organism, timp de 12 ani, până când a murit în 2020 de cancer. În 2019, un alt pacient, identificat ulterior ca Adam Castillejo, a fost vindecat de HIV, confirmând că succesul transplantologiei în cazul Brown nu a fost o întâmplare.

Celor doi pacienți negativați cu HIV li s-au făcut transplant de măduvă osoasă de la donatori care purtau o mutație care blochează virusul care provoacă SIDA. Mutația a fost identificată la doar aproximativ 20.000 de donatori, dintre care majoritatea sunt de origine nord-europeană.

Ambii bărbați au suferit însă de pe urma efectelor secundare. Celulele de grefă au atacat corpul primitorului. DBrown aproape a murit imediat după transplant. Tratamentul lui Castillejo a avut mai puține reacții adverse, dar la un an de după transplant, a slăbit aproape 70 de kilograme. Și a dezvoltat o pierdere a auzului, dar a supraviețuit mai multor infecții, potrivit medicilor săi.

În schimb, femeia din ultimul caz a părăsit spitalul în ziua a șaptesprezecea după transplant și nu a dezvoltat boala de grefă, a spus dr. JingMei Hsu, medicul pacientului la Weill Cornell Medicine. Combinația dintre sângele din cordonul ombilical și celulele rudelor ar înlocui efectele secundare brutale ale unui transplant tipic de măduvă osoasă, a spus dr. Hsu.