Cozile interminabile de la supermarketuri pot fi evitate de persoanele care știu că uleiul este o grăsime, o bombă calorică. Noua dietă fără ulei e alternativa. O linguriță de ulei conține între 120 și 130 de calorii, toate provenind din grăsimi. În afară de acizii grași Omega-3 și Omega-6, are puțini nutrienți. Cantități extrem de mici de vitamina E și vitamina K.
Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci ulei?
Alimentele bogate în grăsimi, inclusiv uleiurile, provoacă o formă de dependență, spun specialiștii. Consumul de alimente procesate în ulei crează o senzație inițială de plăcere, dar ce se întâmplă în corpul tău?
De ce să gătești fără ulei?
Uleiul este adesea promovat ca un aliment sănătos, dar realitatea este că este un aliment procesat lipsit de fibre și de mulți dintre nutrienții atașați de fibre. Este singurul aliment care contine 100% calorii grase.
Dr. Greger, fondatorul NutritionFacts.org, spune că uleiul este zahărul din regnul grăsimilor. Nici zahărul nu este considerat un aliment sănătos și nici uleiul, susține simple-veganista.com.
În plus, s-a demonstrat că uleiurile au un impact negativ asupra funcției endoteliale, a celulelor care ne căptușesc arterele, inclusiv o scădere semnificativă a funcției celulare la trei ore după fiecare masă, indiferent de tipul de ulei sau dacă uleiul a fost proaspăt sau prăjit. Deși uleiul de măsline ar putea fi o opțiune mai bună decât uleiurile bogate în Omega-6 sau grăsimile saturate, nu este o opțiune mai bună decât consumul de măsline întregi.
Digestie îngreunată
Funcția endotelială se diminuează timp de câteva ore, ducând la scăderea fluxului sanguin.
Digestia încetinește pe măsură ce enzimele, acidul din stomac, bila și alte sucuri lucrează pentru a descompune grăsimile
Grăsimile în exces sunt transformate în trigliceride și colesterol în ficat și stocate în organism ca o viitoare sursă de combustibil
Consumul de ulei are, de asemenea, un efect negativ asupra bacteriilor comensuale (prietenoase).
citește și: Un studiu The Lancet avertizează: tot mai multe cazuri de cancer de colon apar la persoane sub 50 de ani
Cum se coace fără ulei? Noua dietă fără ulei
Este posibil să coacem ceva în cuptor fără ulei? Sau să prăjim în tigaie? Absolut! Nu este nevoie de ulei pentru a face mâncarea crocantă la cuptor. Sau pe tigaie.
Exemplu: cartofi prăjiți fără ulei. Umiditatea din cartofi este suficientă pentru a se rumeni și a fi pătrunse de ingrediente.
Legumele pot fi prăjite bine și fără ulei. Puneți puțin suc de lămâie sau lime, bulion sau oțet.
Există în comerț acum multe tigăi de teflon.
O altă opțiune este să prăjiți la aer. Friteuzele cu aer sunt o modalitate excelentă de a prăji sau coace fără ulei și de a obține acel strat exterior crocant. În acestea se pot face cartofi prăjiți, legume prăjite, tofu crocant și aripioare de conopidă pane. Sincer, totul iese grozav într-o friteuză cu aer!
Răul făcut de grăsimile din ulei
Grăsimea joacă un rol cheie în absorbția nutrienților liposolubili, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, care se găsesc în legumele crude. Din acest motiv, nu dorim să eliminăm complet grăsimea atunci când consumăm salate, dar uleiul nu este singurul răspuns. Există multe moduri de a face un dressing cremos care să satisfacă fără a adăuga ulei.
Poate fi luat din supermarketuri tahini (unt de cocos) sau hummus pentru un sos rapid și ușor care nu necesită blender sau robot de bucătărie. De asemenea, puteți face un dressing cu nuci și semințe amestecate ca bază, sau chiar avocado.
Noua dietă fără ulei
Deși puteți încerca să eliminați uleiul din rețetele preferate, este mult mai ușor să găsiți rețete care nu includ ulei.
Supă de varză cu legume –Legume proaspete, o căpățână de varză și ierburi aromate. O porție din această supă e plină de aromă. Nu are mai mult de 120 de calorii.
Conopida prăjită – Bucăți de conopidă pusă la cuptor cu un sos tahini și lămâie se coace perfect și face crustă. Este ușor de preparat, fără ulei și poate fi servit în mai multe moduri. 140 de calorii – o porție.
Cremă de ciuperci – Ciupercile curățate, șapte căței de usturoi, unt de cocos, puțină făină, vin alb sau bulion de roșii, o lingură de smântână. Toate se pun la fiert. După 20 de minute, se scot și se pun în blender. Iese o cremă delicioasă. Se poate pune puțină sare și piper. 120 de calorii.
Tacănițele de sezon
Tocană de năut – Această tocană consistentă de năut include o varietate de legume, arome și condimente. Ingrediente: o pungă de năut, doi dovlecei, 10-20 de frunze de spanac, frunze de pătrunjel, patru morcovi, doi-trei căței de ustoroi, mirodenii, stafide, bulion. Fierbeți 30-40 de minute mai întâi legumele rădăcinoase, ceapa și usturoiul. Mai apoi se pun stafidele și frunzele de spanac și de pătrunjel. 230 calorii.
Tăiței cu legume – Tăițeii de hrișcă sunt bogati in proteine si fibre si se potrivesc perfect cu legumele proaspete si cu sosul delicios. Ingrediente: O pungă de tăiței (de preferat de hrișcă), Miso (un sos japonez), legume.
Fierbeți tăițeii, nu mai mult de 15 minute. În paralel, amestecați miso cu oțet de orez, apă, suc de lămâie și boia. Lăsați deoparte. Strecurați tăițeii și lăsați-i să se răcească. Apoi adăugați bolul cu dressing miso. 140 de calorii.
Spanac cu anghinare – Frunzele de spanac se spală și se pun într-un bol. Sâmburii de caju se pun la înmuiat. Miezul unei anghinări se taie bucățele. Toate se pun într-un vas cu apă. Toate ingredientele se amestecă și peste se pune smântână. Piper și sare, după gust. La cuptor devine crocantă, dacă puneți brânză deasupra.
Salată Caesar cu piept de pui – Două căpățâni de salată, 50 de grame de parmezan, un cățel de usturoi, zeamă de lămâie, 400 de grame de piept de pui, două gălbenușuri proaspete, 100 de grame de crutoane. Se pune carnea de pui pe grătar. Fără ulei. În timpul acesta, se pregătește salata. În final, se servesc împreună. Dressingul cel mai sănătos e din gălbenuș de ou.
Acest material publicistic este proprietatea HappyMed.tv și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol