Petele maro datorate vârstei pot fi ușor confundate cu melanomul. Găsești aici diferența dintre cancer și petele de la soare și mai ales când trebuie să mergi la doctorul dermatolog.
Odată cu vârsta apar pe piele pete maronii, neplăcute și alarmante. Acestea sunt cunoscute în limbaj comun ca pete de soare sau pete de ficat. Acestea spun specialiștii – nu au nimic de-a face cu ficatul și sunt cauzate de expunerea prelungită la soare. Deobicei apar pe față, picioare sau mâini, părți ale corpului mai expuse la radiațiile ultraviolete. Totuși, dacă sunt mai întunecate, spre maro închis sau chiar spre negru, pot fi suspecte de melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele. Dacă nu ești dermatolog, s-ar putea să te holbezi îndelung la noua apariție maronie și să te întrebi dacă e o problemă serioasă sau doar una de vârstă.
În general dermatologii recomandă un examen al pielii întregului corp la persoanele de peste 50 de ani, poate chiar mai devreme pentru unii pacienți.
Persoanele care au un istoric personal sau familial de cancer de piele ar trebui să meargă mai des la control.
Ceea ce par a fi pete de vârstă sau pete de ficat ar putea fi o scuză bună pentru a nu merge la specialist.
E bine să te duci.
Chiar dacă medicul dermatolog nu găsește niciun semn de cancer de piele, el te poate sfătui să fii atent în viitor. Acestea nu apar numai la persoanele cu piele deschisă, ci și la cele cu pielea mai închisă, la cele din urmă, semnele precoce fiind mai greu de identificat fără ajutor profesionist.
Dacă apar noi pete de vârstă, te vei încadra, mai mult ca probabil, în una dintre cele trei categorii:
Hemangioamele cireșii. Puncte mici rosii, care sunt mai mici decât o gumă de creion, fiind cauzate de proliferarea excesivă a vaselor de sânge din piele. Ele mai sunt denumite și petele “Campbell De Morgan” sau “Senil angioma”, după numele descoperitorului englez. Sunt comune multor oameni și pot apărea oriunde, dar acesta nu au legătură cu formele de cancer de piele.
Lentigo. Acestea sunt plate, maronii-întunecoase, care arată similar cu pistrui. Dimensiunile lor variază de obicei de la mărimea unei radiere de creion la circumferința unui ban, putând fi mai mare sau mai mică. Majoritatea oamenilor le confundă adeseori cu petele de vârstă sau petele de ficat. Ele sunt de obicei situate în zonele pielii expuse la soare.
Keratoza seboreică. Apare pe pielea normală sub forma unei suprafețe plane sau solzoase, de culoare alb-gălbuie, care în evoluție se îngroașă formând o suprafață verucoasă, deși nu e neg. Majoritatea sunt brune cu nuanțe de la maro deschis la maro închis. Suprafața este moale și catifelată cu dopuri gălbui. Au dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Uneori se detașează spontan, fragmentar sau în totalitate lăsând o suprafață ușor umedă. Debutează frecvent în decadele 4-5 de viață. Ocazional apar în sarcină sau după tratament cu hormoni estrogeni. Copiii sunt rar afectați. „Pot apărea din cauza luminii soarelui, a vârstei, și sunt, de asemenea, genetice”, susține dr Wolf, citat de presitgiosul sit American everyday.com. Maturii cărora le-au apărut asemenea modificări tegumentare probabil își amintesc că în copilărie le-au mai văzut la rude de gradul întâi. modificări ale pielii i-au văzut, probabil, înainte de o rudă de gradul întâi. Ele sunt, de asemenea, legate de disfuncționalități în dezvoltarea dermei, un altfel de creștere a pielii benigne.
Melanomul în faza incipientă poate semăna cu lentigo sau, uneori, cu keratoza seboreică. „Dacă un melanom apare într-o aluniță pre-existentă, se ridică și devine netedă”, mai spune Wolf. „În cazul în care apare pe pielea normală, apare de culoare maro și e plată și apoi se dezvoltă spre negru trebuie să mergi la medic.”
Dacă pe o aluniță apare o excrescență sau într-un loc plat anterior, decolorat, consultă medicul dermatolog imediat pentru a verifica să nu fie un cancer incipient.
“Melanomul diagnosticat devreme poate fi vindecat cu interventii chirurgicale”, susține profesorul Giurcăneanu, de la Clinica Elias. Odată ce începe să se aprofundeze sau să se extindă în alte părți ale corpului, poate fi dificil de tratat.
Dacă vedeți un loc suspect pe piele nu ezitați să contactați medical specialist
Suspiciunea de melanom:
Petele devin asimetrice, părțile cresc diferit în înălțime sau în suprafață.
„Dacă apare ceva neregulat, e un semn suspect”, spune Wolf.
Leziunile cu mai mult de o culoare sunt suspecte.
Melanoamele tind să fie mai mari în diametru decât o gumă de creion. Wolf avertizează că această linie directoare nu este complet sigură, cu toate acestea – melanoame pot fi foarte mici și totuși să fie problematice.
Ia în considerare evoluția (sau schimbarea) petei de pe piele. Schimbările bruște de formă și culoare, sângerări, mâncărimi sau dureri, toate necesită o programare la doctor pentru punerea unui diagnostic corect.
Când medicul suspectează ceva poate elimina o parte și/sau a o trimite la biopsie.
Dacă pur și simplu ai pete de vârstă, așa cum este cazul cel mai frecvent, ai mai multe opțiuni, dacă te deranjează, din motive cosmetice. Un dermatolog poate elimina punctele prin intervenție chirurgicală ( asigurarea medicală nu acoperă costurile procedurii). Specialistul ar putea recomanda înghețarea petelor maronii, cu ajutorul unui peeling chimic, sau îndepărtarea lor cu laser. Nerecomandabil.
Ce e recomandat este să folosești întotdeauna loțiuni de protecție solară cu cifră mare.
Acest material publicistic este proprietatea HappyMed.tv și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol